ZieloneOczko
Administrator
Dołączył: 26 Sty 2015
Posty: 335
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Czw 22:49, 29 Sty 2015 Temat postu: Potrawy wegetariańskie |
|
|
Risotto z dyni
ryż arborio do risotto 400 gr
bulionetka lub kostka rosołowa
dynia pokrojona w drobną kostkę 200 gr
szalotka pokrojona w drobną kostkę 100 gr
parmezan 100 gr
rozmaryn
śmietana 18 %100 ml
oliwa50 ml
oliwa z oliwek50 ml
woda1 l
W 1 litrze wody zagotuj bulionetkę/kostkę. Na oliwie z oliwek zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj ryż. Wszystko razem smaż przez chwilę i podlej 600 mililitrami warzywnego bulionu. Powoli gotuj, aż do momentu, kiedy ryż wchłonie cały bulion. Dodaj pokrojoną dynię i resztę bulionu. Gotuj do chwili wchłonięcia bulionu. Całość podlej śmietaną, dodaj rozmaryn i parmezan. Jeśli uznasz, że jest taka potrzeba, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Risotto podawaj polane odrobiną oleju z pestek dyni.
Post został pochwalony 0 razy
|
|